Activitats de suport a la gestió de dades de biodiversitat

Data de l'activitat: 
dilluns, 17 maig 2021 - 4:07pm

Des de l’Associació d’Amics s’ha encetat un programa de conferències en línia, adaptades a les circumstàncies actuals i futures. La primera sessió es va celebrar el dia 29 de març de 2021 i constituïa un assaig per valorar-ne les possibilitats i l'interès. Aquesta activitat s'emmarcà dins l'eix temàtic d'activitats de suport a la gestió de dades de biodiversitat des del que volem tractar, en capítols diversos, el recorregut de l’espècimen o mostra des de la seva recol·lecció fins a l'explotació científica o ciutadana.

El Dr. Jagoba Malumbres-Olarte va ser el primer convidat. Per diverses raons. En primer lloc ja havia demostrat amb anterioritat la disposició a divulgar la ciència i no només la seva recerca. Al Museu n’havíem tingut proves. Com a investigador s’ha format al Museu d’Història Natural de Dinamarca, situat a Copenhaghen. Ha participat en projectes de recerca on les eines moleculars tenen un paper destacat a les Universitats de Copenhagen,  Barcelona, Manchester, Les Açores, raó per la qual ha visitat països com Tanzània, etc. A més té un component professional altament acreditat al món naturalista: és un excel·lent il·lustrador científic.

Jagoba va fer un extens repàs dels àmbits de recerca on tècniques moleculars com el barcoding han aconseguit dinamitzar la investigació sistemàtica i ecològica, tot i reconeixent els límits que la pròpia tècnica suposa. Una xerrada d’aquestes característiques va obrir un torn de preguntes molt variat i enriquidor. Des de l’AACNB agraïm a l'Albert Batlles, qui des del Museu va estar pilotant la seu digital de la conferència, la seva imprescindible contribució a l’acte.

La resposta de les persones que hi van assistir va ser molt positiva. L’assaig ha estat un revulsiu per continuar programant videoconferències.

Podeu recuperar la presentació del Dr. Jagoba Malumbres aquí: Barcoding-MCNB_2021